To celebrate Engineer’s week, we’ve put together a daily quiz to test your nerdy knowledge, logical limits, and mathematical minds. All entries will be eligible to win raffle tickets for a prize at the E-Week Luncheon!

Thanks to all who participated. The quiz is now closed. We've highlighted the answers, did you know them all?

The winner will be announced at the Cleveland-based E-week Luncheon.


Thursday – Famous Engineers

Get at least 6/8 for your bonus entry!

  1. This engineer has conceptualized over 300 aircrafts and only about 12% of them have flown.
    1. Beatrice Shilling
    2. Burt Rutan
    3. Elon Musk
       
  2. Beatrice Shilling won a Gold Star at Brooklands before serving in WWII. A Gold Star is awarded for;
    1. Taking down over 50 enemy fighter planes
    2. Becoming the first female pilot for Britain
    3. Completing a race circuit at over 100mph
       
  3. This engineer declined her spot at the Juilliard School of Music studying piano and opted instead for electrical engineering.
    1. Judith Resnik
    2. Edith Clarke
    3. Caroline Haslett
       
  4. This movie is the story of Industrial Engineer Lillian Gilbreth and her family.
    1. Cheaper by the Dozen
    2. The Imitation Game
    3. Beethoven
       
  5. This engineer’s most famous invention is the basis for modern day combustion engine.
    1. Nikolaus Otto
    2. Henry Ford
    3. Margaret E Knight
       
  6. Mary Anderson invented this critical car accessory.
    1. Windshield Wiper
    2. Rearview Mirror
    3. Gas Cap
       
  7. This engineer became the first African American to be elected into the American Society of Refrigeration Engineers.
    1. Frederick McKinley Jones
    2. Evelyn Boyd Granville
    3. Willie Hobbs Moore
       
  8. George Stephenson is sometimes referred to as;
    1. “Metro Man”
    2. “The Thermo King”
    3. “The Father of the Railway”

Wednesday – Grab Bag

Get at least 4/6 for your bonus entry!

  1. If X, Y, and Z are distinct digits in the sum below, find Z;
    grab bag question one graphic
    Answer: Z=8
     
  2. Consider the following statements:
    Those who like paintings like flowers
    Those who like running like music
    Those who do not like music do not like flowers

    If all the above statements are true, which of the following statements must also be true?
    1. Those who like running like flowers
    2. Those who like paintings like music
    3. Those who like flowers do not like running
    4. Those who like running do not like paintings
    5. Those who like paintings like running
      answer: those who like paintings like music
       
  3. Which field of math is named for a mispronunciation of an Arabic phrase meaning “reunion of broken parts”?
    Answer: Algebra
     
  4. The Nintendo Entertainment System, or NES, was originally known as what name?
    1. Nintendo Gaming System (NGS)
    2. R&D
    3. The Famicom
       
  5. A 120 wire cable has been laid firmly underground between two telephone exchanges located 10km apart.

    Unfortunately, after the cable was laid it was discovered to be the wrong type; the problem is the individual wires are not labeled. There is no visual way of knowing which wire is which and thus connections at either end are not immediately possible.

    You are a trainee technician and your boss has asked you to identify and label the wires at both ends without ripping it all up. You have no transport and only a battery and light bulb to test continuity. You have tape and pen for labeling the wires.

    What is the shortest distance in kilometers you will need to walk to correctly identify and label each wire?
    Answer: 20km
     
  6. This object has holes in its top and bottom. It also has holes on its sides and bottom, not only that it is riddled with holes in the middle. Despite this, it can still hold water. What is it?
    Answer: Sponge (also accepted cloud, swimming pool)

Tuesday – Math Problems

Get at least 4/6 for your bonus entry!

  1. A car’s position (in feet) at time t (in seconds) is given by the equation;
    math problem find the velocity
    What is the velocity of the car at 10 seconds?
    Answer: 100 ft/s
     
  2. A rectangle has dimensions 10 cm by 5 cm. Determine the measures of the angles at the point where the diagonals intersect.
    Answer: 127° and 53°
     
  3. Evaluate the integral;
    math problem, evaluate the integral
    Answer: There was a typo in the initial version, so answers of “0” and “-0.15” were both accepted!
    https://brilliant.org/problems/inverse-of-a-function-in-a-integral/?ref_id=1574462
     
  4. As shown below, 8 resistors (orange) are connected to form a regular octagon. 8 more resistors (blue) connect the vertices of the octagon to its center. All 16 resistors 420Ω. If the connecting wires have negligible resistance, calculate the equivalent resistance between terminals A and B in ohms rounded to the nearest integer.
    math problem, calculate equivalent resistance
    Answer: 232Ω
    https://brilliant.org/practice/circuit-behavior-level-4-5-challenges/?subtopic=circuits&chapter=circuit-behavior&p=1

 


Monday – Coworker Trivia

Get at least 4/6 for your bonus entry!

  1. This engineer speaks Spanish, English, and French!
    1. Heidy Lizardo
    2. Aldo Aramayo Loayza
    3. Erik Moreno
       
  2. How many of our senior leaders have degrees in engineering?
    1. 2
    2. >3
    3. >5
       
  3. This engineer has a relative who worked for GE in the 1920s-1960s and helped develop the first electric blanket!
    1. Danny Lefitz
    2. Kit Hunt
    3. Taylor Barto
       
  4. How many patents have been filed under GE Lighting Solutions, LLC since 2010?
    1. ≥457
    2. ≥314 (<457)
    3. ≤257
       
  5. This engineer will be playing for their National Dodgeball team in April!
    1. Jana Ghalayini
    2. Anne Garber
    3. Carré Symons
       
  6. Who is the reigning E Week Quiz Champion in Technology based on scores from 2015-2019?
    1. Lazslo Ilyes
    2. Kevin Benner
    3. Tom Knapp